Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontdek als eerste ons nieuwste aanbod.
Wie een woning koopt in Vlaanderen, moet vanaf 1 januari 2022 rekening houden met nieuwe belastingtarieven. Voor starters daalt de registratiebelasting. Bouwers en kopers van een tweede verblijf zijn echter slechter af.
Als vastgoed van eigenaar wisselt, moet daarop registratiebelasting worden betaald, meer bepaald een verkooprecht. De tarieven van die belasting verschillen van gewest tot gewest. De Vlaamse regering sleutelde eerder dit jaar aan de wooniscaliteit, met nieuwe tarieven tot gevolg. Wat betekent dat voor kopers van vastgoed?
Ik koop voor het eerst een gezinswoning
Het tarief voor wie een enige gezinswoning koopt, daalde vanaf Nieuwjaar van 6 naar 3 procent. De enige gezinswoning is het enige huis of appartement dat u bezit en waar u zelf gaat wonen. Het tarief voor de enige eigen woning is een verlaagd tarief, al zijn daar wel voorwaarden aan gekoppeld.
U mag geen volle eigenaar zijn van een andere woning of bouwgrond. ‘Bezit u toch ander vastgoed, dan krijgt u het gunsttarief als het andere vastgoed binnen twee jaar verkocht is’, zegt Vlaams minister van Wonen Mathias Diependaele (N-VA). Bovendien moet u binnen drie jaar op het adres wonen. Als u die datum niet haalt, volgt er een sanctie. Het gaat om het verschil tussen de al betaalde registratiebelasting en het standaardtarief (12% vanaf Nieuwjaar tegenover 10% nu), plus een belastingverhoging van 20 procent boven op dat bedrag. Alleen bij overmacht kunt u aan die boetes ontsnappen.
Ik renoveer mijn enige gezinswoning ingrijpend
Wie een verouderde woning koopt en die doorgedreven energetisch renoveert, betaalt nog minder registratiebelasting. Het tarief van de registratiebelasting zakt van 5 naar 1 procent. Daarbovenop kan er een korting komen voor wie een bescheiden woning aanschaft (zie verder).
U hebt wel niet eeuwig de tijd om die ingrijpende energetische renovatie door te voeren: binnen 5 jaar na het verlijden van de aankoopakte moet u een ‘EPC Bouw’ bekomen. Dat vermeldt of uw woning aan de epbeisen (energieprestatie en binnenklimaat) voldoet. Ook moet u binnen 5 jaar gedomicilieerd zijn in de aangekochte woning.
Ik koop een bescheiden enige gezinswoning
Is de enige eigen woning een bescheiden woning, dan kunt u een extra korting op de registratiebelasting krijgen. Het gaat om een vrijstelling op de eerste schijf van 93.333 euro. Die korting blijft bestaan, maar halveert wel van 5.600 naar 2.800 euro, omdat ook het belastingtarief halveert. Tegelijk worden de grensbedragen om van een bescheiden woning te spreken wel opgetrokken.
U krijgt de korting voor een bescheiden gezinswoning als u een huis of appartement koopt met een maximale aankoopprijs van 220.000 euro. Voor woningen in 16 kernsteden - waaronder Brugge, Oostende, Roeselare en Kortrijk - werd het plafond opgetrokken tot 240.000 euro.
Als u een verouderde woning op de kop tikt en die binnen uiterlijk 5 jaar doorgedreven energetisch renoveert, betaalt u maar 1 procent registratiebelasting.
Ik verkoop mijn huidige gezinswoning en koop een nieuwe aan
Wie zijn enige gezinswoning verkoopt om een andere te kopen, kan vanaf 2024 niet langer gebruikmaken van de zogenaamde ‘meeneembaarheid’ van de registratiebelasting. Dat betekent dat eerder betaalde registratiebelasting niet langer afgetrokken kan worden van de registratiebelasting op de nieuwe aankoop. Het voordeel van de meeneembaarheid kan oplopen tot 13.000 euro.
Tot eind 2023 is er een overgangsregeling en kunnen kopers kiezen tussen het verlaagd tarief van 3 procent of de meeneembaarheid in combinatie met 6 procent registratiebelasting. De voordeligste keuze hangt af van situatie tot situatie. Staar u dus niet blind op de lagere registratiebelasting en check of het niet interessanter is om voor de meeneembaarheid te gaan.
Ik koop een tweede verblijf of een investeringspand
Kopers van een tweede verblijf of investeringspand zijn vanaf dit jaar slechter af. Het tarief van de registratiebelasting stijgt van 10 naar 12 %.
Ik koop een bouwgrond of woning op plan
Ook wie een grond koopt, is vanaf dit jaar slechter af. Op de aankoopprijs van de bouwgrond moet u 12 procent registratiebelasting betalen. Op bouwwerken moet onveranderd 21 procent BTW betaald worden. Voor sloop en heropbouw van de enige, eigen woning geldt tot eind 2022 een verlaagd BTW-tarief van 6 procent.
Heel vaak wordt er gebruik gemaakt bij de aankoop van een woning op plan van een splitsing tussen grond- en constructie-aandeel als fiscale optimalisatie om zo min mogelijk belastingen te betalen op jouw aankoop. Op de grondwaarde is een registratiebelasting van 12 % te betalen en op de constructiewaarde is 6 of 21 % BTW te betalen.
Meer vragen of advies?
EGEN helpt jou graag verder. Stuur gerust jouw vraag en EGEN helpt jou met het vinden naar een oplossing.
EGEN | futureproof wonen - jouw vastgoedmakelaar voor zorgeloos kopen en verkopen van jouw energiezuinige woning. Laten we elkaar ontmoeten voor een goed gesprek en/of een vrijblijvende waardebepaling.
Bron: Netto I De Tijd - december 2021