Een korting op jouw woonkrediet dankzij lage energiescore

Krijg korting op jouw woonkrediet

Wie leent om een woning te kopen of te (ver)bouwen kan sinds jaar en dag een korting krijgen op het basistarief door meer producten te kopen bij dezelfde bank. De energiescore van de woning zal zich ook vaker vertalen in een korting.

Tal van banken bieden al voordelige tarieven op consumentenkredieten voor groene renovaties. Maar nieuw is dat ook energiezuinigheid een rentevoordeel kan opleveren voor hypothecaire woonkredieten. De duurzame nichebank Triodos pakt uit met stevige kortingen voor wie extreem energiezuinig (ver)bouwt. ‘Een energieneutrale nieuwbouw (E-peil kleiner dan of gelijk aan 0) krijgt 90 basispunten (0,9 procentpunt) korting op het basistarief. Een energiezuinige renovatie kan een korting tussen 50 en 90 basispunten opleveren. Ook wie leent voor een cohousingproject waarin bijvoorbeeld meerdere generaties samenleven, kan een korting krijgen’, zegt Olivier De Craene, expert in woonkredieten bij Triodos. Omdat ‘elke inspanning belangrijk is’, heeft Triodos eind vorig jaar de voorwaarden om een korting te krijgen minder streng gemaakt, ‘zonder daarbij de ambitie te hebben een echte prijsbreker te worden.’

Argenta biedt sinds augustus 2019 een rentekorting aan klanten die duurzaam bouwen, kopen en of renoveren. Het gaat om 10 basispunten korting voor bestaande woningen met een EPC van maximaal 200, een nieuwbouw met een E-peil van maximaal E35 in het Vlaams en Brussels Gewest of Ew40 in het Waals Gewest, of een renovatie die voor minstens de helft bestaat uit energetische investeringen zoals een zonneboiler of -panelen, warmtepompen, geothermische verwarming, regenwaterrecuperatie, domotica, groene daken, thuisbatterij of een windmolen. ‘In 2020 genoot iets minder dan een vijfde van onze hypotheekklanten die korting’, zegt woordvoerster Mieke Winne. Argenta kan ten laatste drie jaar na de volledige opname van het krediet vragen aan te tonen dat de voorwaarden voor de korting ‘duurzame investeringen’ vervuld werden. Kan de klant dat niet, dan gaat de toegekende korting vanaf dan definitief verloren.

Bij de grootbanken vertaalt alleen BNP Paribas Fortis energiezuinigheid al in een korting op het rentetarief: -10 basispunten voor woningen met een EPC van maximaal 150. De andere banken geven aan er ook naar te kijken.

We verwachten dat de energiezuinigheid de komende jaren aan belang zal winnen en dat op basis daarvan het kredietbeleid en de prijsvoorwaarden herzien worden.

— Mieke Winne - woordvoerster Argenta

Duurzaamheid wordt een almaar belangrijker thema

De banken krijgen de komende jaren een almaar beter zicht op de energiezuinigheid van het vastgoed waarvoor ze kredieten toestaan. De Nationale Bank verplicht hen sinds begin dit jaar het Energieprestatiecertificaat (EPC) op te vragen van de woning waarvoor geleend wordt. Die verplichting geldt voor nieuw afgesloten leningen sinds 1 januari en voor woonkredieten uitgegeven na 1 januari 2017 waarvoor het nog uitstaande kredietbedrag meer dan 85 procent van de waarde van de woning bedraagt.

‘Het opvragen van het EPC is nog een louter administratieve verplichting voor de banken. Het attest noch de EPC-score is voor geen enkele bank een voorwaarde voor het krijgen van een krediet’, verzekert Ivo Van Bulck, de directeur-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).

‘In een eerste fase is het een administratieve formaliteit die vooral inzichten zal opleveren over onze vastgoedportefeuille. We verwachten dat die inzichten de komende jaren aan belang zullen winnen en dat op basis daarvan het kredietbeleid en de prijsvoorwaarden herzien worden’, erkent Argenta-woordvoerster Winne.

Hetzelfde geluid klinkt bij zowel KBC, ING als Belfius. ‘Vandaag heeft het EPC-certificaat van de woning geen impact op onze tariefzetting of op de toekenning van het woonkredietdossier. De (verbetering van de) duurzaamheid van de woning wordt een almaar belangrijker thema. We werken eraan om de duurzaamheid verder in de kredietverlening te integreren’, zegt Belfius.

Overzicht kortingen op woonkrediet

Bron: De Tijd (auteurs: Peter Van Maldegem, Nadine Bollen), gepubliceerd op 08 maart 2021

Kan ik jou helpen?

EGEN | futureproof wonen - jouw vastgoedmakelaar voor zorgeloos kopen en verkopen van jouw energiezuinige woning. Laten we elkaar ontmoeten voor een goed gesprek en/of een vrijblijvende waardebepaling.

Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info

Voorkeuren