EPC wat?

Vivint solar g1 Qk XQ1 EJ w unsplash 2

Het energieprestatiecertificaat is het document dat jou vertelt hoe energiezuinig een huis is. De algemene waarde toont in één oogopslag wat de energietoestand van het huis is. Dit maakt het enorm gemakkelijk om verschillende woningen op de huizenmarkt te vergelijken.

Het energieprestatiecertificaat (EPC) geeft een goed overzicht van de energietoestand van een woning. Het verzamelt informatie over hoe de gevels, daken en vloeren zijn geïsoleerd, welke beglazing geplaatst werd en welke installaties voor ventilatie, verwarming, koeling, warm water, eventueel verlichting en hernieuwbare energie aanwezig zijn. Het EPC wordt opgemaakt door een energiedeskundige type A.

De energiescore op het EPC is niet het werkelijke energieverbruik, maar wel het berekende primaire energieverbruik. Bij de opmaak van het EPC wordt gerekend met een standaardverbruik en een standaardklimaat dat voor alle wooneenheden hetzelfde is. Door te werken met standaarden is het mogelijk om de energiezuinigheid van verschillende woningen en appartementen te vergelijken.

EPC2019

Vanaf 1 januari 2019 werd een nieuwe look aan het certificaat gegeven en werd de inhoud uitgebreid. Op de EPC's opgemaakt na 1 januari 2019 staat een label voor de woning. Dit gaat van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht).

Verder toont tet EPC in hoeverre uw woning, appartement, studio, ... al voldoet aan de energiedoelstelling van 2050. De Vlaamse regering wil met het Renovatiepact tegen 2050 alle Vlaamse woningen en appartementen minstens even energiezuinig maken als een energetische nieuwbouwwoning van 2017.

Tot slot geeft het vernieuwde EPC op een geautomatiseerde manier tips en aanbevelingen om het label van uw woning of appartement te verbeteren. Voor eengezinswoningen wordt bij het stappenplan automatisch een kostenraming meegegeven.

De prijzen op het EPC zijn indicatieve gemiddelde prijzen die op een geautomatiseerde wijze berekend zijn. Op basis van actuele gemiddelde eenheidsprijzen en de afmetingen die de energiedeskundige heeft opgemeten, berekent de software zelf de prijsindicaties voor de aanbevolen werken. De energiedeskundige kan de prijsberekening zelf niet wijzigen, hij controleert de prijsindicaties en de technische uitvoerbaarheid van de aanbevolen werken niet.

Nieuwe EPC-premie

Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk om een EPC-labelpremie aan te vragen. Deze premie is beschikbaar voor zowel nieuwe – wie een woning koopt in 2021 – als bestaande woningeigenaars die hun energiescore willen verbeteren. Om de premie te verkrijgen moet het oud EPC van voor de werken en een nieuwe EPC van na de werken bij de aanvraag worden voorgelegd. De premie varieert naargelang het verschil tussen de oude en de nieuwe, te bereiken energielabel. Voor een huis ligt het bedrag tussen 2.500 en 5.000 euro en voor een appartement tussen 2.500 en 3.750 euro.

Bron: VEA

Kan ik je helpen?

Omdat wij geloven dat vooruitgang samengaat met een duurzame en slimme levensstijl, geeft EGEN extra advies om de EPC-waarde te verbeteren. EGEN begeleidt de verkopers en kopers op een klantgerichte wijze doorheen het aan- en verkoopproces van en het toekomstgericht investeren in vastgoed. Contacteer ons gerust bij vragen en voor advies over kopen en verkopen van vastgoed.

Futureproof wonen start hier.

Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info

Voorkeuren