Frisse tips om het huis en het hoofd koel te houden

Pexels keegan checks 12715463

De laatste jaren is het weer best onvoorspelbaar geworden en hebben we voor dat we het weten plots een hittegolf te pakken. Allemaal leuk, maar het kan best wel warm worden in huis. En dat kan best frustrerend zijn.

In deze blog kan je eenvoudige tips vinden om het huis & jezelf goed fris te houden, ook zonder airco.

In de kamer

De warmte is vaak een spelbreker in een goede nachtrust tijdens de zomerdagen. De voorbereiding voor een goede nachtrust start enkele uren voor het slapengaan.

  • Een fris hoofdkussen is goud waard. Door jouw hoofdkussen in plastic te wikkelen en enkele uren voor het slapengaan in de diepvriezer te plaatsen, krijg je een koel hoofdkussen. Heb je geen ruimte in je diepvriezer? Dan helpt het type stof van het kussensloop en het deken je ook al vooruit. Idealiter ga je voor katoen, gezien satijn en zijde niet ademen. Het katoen dient in een lichte materie te zijn en liefst in een lichte kleur.
  • Optioneel kan je een warmwaterkruik vullen en enkele uren in de koelkast laten liggen. Vergeet deze ’s avonds niet uit de koelkast te halen en in je bed te leggen als ideale verkoeler.
  • Net voor het slapen kan je een verfrissende douche nemen. Zet de temperatuur van het water eerder op een lauwe temperatuur dan echt volledig koud, wat afgeraden wordt.

Op een warme dag kies je beter voor een lauw drankje dan een ijskoude.

— -

In de keuken

Je weekmenu heeft een invloed op de temperatuur.

  • Vermijd gerechten waarbij je de oven nodig hebt. De oven warmt de ruimte bij gebruik op. Ga dus eerder voor een fris slaatje of een pikante curry. Pikant eten lijkt misschien niet meteen de meest voor de hand liggende keuze, maar toch is het ideale voeding om koel te blijven.
  • Eet lichte & gemakkelijk verteerbare voeding en vermijdt dus te veel eiwitten & vetten.

Tijdens warme dagen is goed blijven hydrateren de juiste boodschap. Alleen is het niet eender wat je drinkt om jezelf koel te houden.

  • Zo is het perfecte drankje niet een ijskoud glas water, integendeel. Hiermee verwar je je lichaam, dat altijd op zoek gaat naar de juiste balans, waardoor je het na een tijdje alleen maar warmer krijgt. Verkies eerder een lauw drankje wanneer je verkoeling zoekt.
  • Ook alcohol kan je beter vermijden gezien het je lichaam opwarmt.

In de leefruimte

  • Overdag hou je de ramen beter gesloten, anders breng je net de warme lucht naar binnen. Het ideale moment om te verluchten is vroeg in de ochtend, in de late avond & snachts. Dit zorgt voor wat tocht & frisse lucht.
  • Open de ramen ook op verschillende verdiepingen & van beide gevelzijden van het huis. Dit zorgt voor de beste luchtcirculatie.
  • Sluit de gordijnen, hierdoor kan je ook al heel wat warmte buitenhouden.

Het waskot

  • De zomer is niet het ideale moment om de droogkast te gebruiken. Hang de was op aan een wasrek, het liefst op het terras of in de tuin. Zo gaat het een stukje sneller. En je bespaart hierbij nog eens het energieverbruik van de droogkast uit. Een win-win dus.
Pexels rene asmussen 334978

In de tuin

  • Een zwembad of zwemvijver zorgt voor instant verfrissing. Geen zwembad? Geen probleem, hou je polsen 10 seconden onder stromend koud water of vul een emmer met koud water om je voeten in onder te dompelen. Op die manier zal je je ook helemaal verfrist voelen.
  • Green it up! Planten & struiken zorgen voor een verkoelingseffect in de tuin. Waar “”asfalt & tegels” net het huis doen opwarmen. Wat groen aan de gevel kan dus voor de nodige verkoeling zorgen.
  • Een groendak is ook een echte aanrader.

Als laatste, wil je toch een airco? Overweeg dan eerder ventilator.

  • Airco’s verbruiken heel veel energie & zijn een pak duurder dan ventilators.
  • Zet de ventilator naast een open raam & richt de ventilator naar buiten zodat hij de warme lucht uit de kamer blaast
  • Extra fris? Bevestig een bevroren fles water of koelelement aan de ventilator. Of een emmer met ijskoud water voor de ventilator te plaatsen.

Wens je toch een airco te gebruiken, zorg dan dat de temperatuurverschil tussen buiten en binnen niet meer dan 6°C is om gezondheidsklachten te vermijden.

Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info

Voorkeuren