Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontdek als eerste ons nieuwste aanbod.
In de eerste aflevering van onze videoreeks hof van egen. vertellen we over wat er is veranderd in vastgoedland bij de start van 2022 voor het (ver)kopen van jouw woning.
hof van egen.
hof van egen. is onze videoreeks over vastgoed en energiezuinig wonen.
Energiezuinig wonen neemt aan belang toe en bij EGEN merken we dat veel kopers en verkopers met vragen zitten. Met de videoreeks hof van egen. willen we jou fris, scherp en inspirerend een wegwijs bieden. We brengen een strenge selectie over de belangrijkste feiten met speciaal aandacht voor vastgoed en energiezuinig wonen. Als filter op de ruis. En voor wie zich graag verdiept, voorzien we een gedetailleerd artikel dat elke aflevering ondersteunt.
We hopen met deze korte shots het verschil te maken door jou te inspireren en vooruit te helpen bij jouw vastgoedplannen.
hof van egen. I da's futureproof vooruit
EPCโs enkel geldig opgemaakt vanaf 1 januari 2019
Vanaf 1 januari 2022 zijn bij de verkoop van een woning of appartement enkel nog EPCโs geldig die zijn opgemaakt vanaf 1 januari 2019. Bij de verhuur van woningen blijft een EPC van voor 2019 wel bruikbaar.
Sinds 2021 zijn aan het EPC ook twee belangrijke financiรซle voordelen gekoppeld: de EPC-labelpremie en het renteloze renovatiekrediet. Voor die beide voordelen is een EPC opgemaakt vanaf 2019 nodig. Op die manier is de koper steeds correct geรฏnformeerd met een recent EPC.
Hervorming van de registratierechten
De hervorming van de registratierechten is een feit. Kortweg daalt het tarief voor de aankoop van de enige gezinswoning van 6% naar 3%. Het tarief voor de aankoop van de enige gezinswoning die ingrijpend energetisch gerenoveerd of gesloopt/heropgebouwd zal worden, zakt van 5% naar 1%. Daartegenover stijgt het tarief voor de aankoop van een niet enige gezinswoning, zoals bijvoorbeeld een investeringspand, een tweede verblijf of een bouwgrond, van 10% naar 12%.
zie meer in de blog De nieuwe registratierechten uitgelicht onderaan
Verplichte schatting moet woningprijzen helpen drukken
Wie vanaf dit jaar een woonlening wil afsluiten, moet de waarde van zijn nieuwe woning laten schatten. Dat is het gevolg van een nieuwe richtlijn van de Europese bankenwaakhond EBA. Een bank zal op basis van de schatting meer eigen inbreng kunnen vragen als blijkt dat het aankoopbedrag de reรซle waarde van het pand zou overschrijden. De maatregel moet ervoor zorgen dat de stijging van de vastgoedprijzen onder controle blijft.
Het asbestattest komt eraan
De Vlaamse regering wil zo snel mogelijk al het aanwezige asbest in Vlaamse gebouwen en woningen weg zien. Door asbest in slechte staat op te sporen en te verwijderen wil ze Vlaanderen tegen uiterlijk 2040 asbestveilig maken.
Daarom wordt in de loop van 2022 een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen ouder dan bouwjaar 2001. Voor de aanvraag van het asbestattest voor de gemeenschappelijke delen wordt iets meer tijd voorzien. De voorlopige datum van inwerkingtreding rond de verplichting om over een asbestattest voor de gemeenschappelijke delen te beschikken is 1 mei 2025. Tegen 2032 moet iedere gebouweigenaar over een asbestattest beschikken. Bij verhuur is de eigenaar die over een asbestattest beschikt, verplicht om een kopie te bezorgen aan de (nieuwe) huurders.
De definitieve datum voor de inwerkingtreding ligt nog niet vast. Er moeten immers eerst voldoende gecertificeerde deskundigen zijn om de attesten op te maken. Daarom wordt de nieuwe informatieplicht pas van kracht 5 maanden na de eerste erkenning van een certificatie-instelling. In het voorjaar van 2022 zal de timing voor de invoering van het asbestattest gekend zijn.
Extra: gebruik van stookolieketels aan banden gelegd
Wie dit jaar een stookolieketel wil plaatsen of vervangen is eraan voor de moeite. Het gebruik van stookolieketels wordt vanaf 1 januari 2022 strenger gereglementeerd. Zowel in residentiรซle als niet-residentiรซle gebouwen waarvoor de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen met betrekking tot nieuwbouw of de ingrijpende energetische renovatie wordt aangevraagd vanaf 1 januari 2022, zal het verboden zijn om nog een stookolieketel te plaatsen of te vervangen. Ook in bestaande gebouwen zal het vanaf die datum niet meer mogelijk zijn om een stookolieketel door een andere te vervangen, tenzij er geen aardgasnet in de straat aanwezig is. Met het vervangen van een stookolieketel wordt alleen het vervangen van de volledige installatie bedoeld en niet van bepaalde onderdelen.
Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een administratieve geldboete van โฌ3.000, vermeerderd met โฌ2.000 per eenheid in het gebouw. Vanaf 1 april 2022 zullen installateurs van stookolieketels per kwartaal een lijst met adressen aan de overheid bezorgen van de gebouwen waar ze een stookolieketel hebben geplaatst of vervangen.
Meer vragen of advies?
EGEN helpt jou graag verder. Stuur gerust jouw vraag en EGEN helpt jou met het vinden naar een oplossing.
EGEN | futureproof wonen - jouw vastgoedmakelaar voor zorgeloos kopen en verkopen van jouw energiezuinige woning. Laten we elkaar ontmoeten voor een goed gesprek en/of een vrijblijvende waardebepaling.