Aflevering 2: de energiezuinige woning: wat, waarom en hoe I hof van egen.

202202 Aflevering 2 Thumbnail website

In de tweede aflevering van hof van egen. vertellen we wat een energiezuinige woning is, wat de voordelen zijn en welke elementen een woning energiezuinig maken.

hof van egen.

hof van egen. is onze videoreeks over vastgoed en energiezuinig wonen.

Energiezuinig wonen neemt aan belang toe en bij EGEN merken we dat veel kopers en verkopers met vragen zitten. Met de videoreeks hof van egen. willen we jou fris, scherp en inspirerend een wegwijs bieden. We brengen een strenge selectie over de belangrijkste feiten met speciaal aandacht voor vastgoed en energiezuinig wonen. Als filter op de ruis. En voor wie zich graag verdiept, voorzien we een gedetailleerd artikel dat elke aflevering ondersteunt.

We hopen met deze korte shots het verschil te maken door jou te inspireren en vooruit te helpen bij jouw vastgoedplannen.

hof van egen.
I da's futureproof vooruit

Een energiezuinige woning zet minimaal energieverbruik en maximaal wooncomfort centraal. Energiezuinig wonen is de toekomst, zowel voor jou als bewoner als voor jouw leefomgeving, en de way-to-go voor elke type woning, van nieuw te bouwen tot oude te renoveren huis of appartement.

De voordelen

De ondernomen stappen om energiezuinig te wonen, die verder besproken zullen worden, zorgen ervoor dat de woning een lagere warmte- of verkoelingsbehoefte heeft. Hierdoor verbruik je minder energie voor elektriciteit, verwarming en warm water. Dit betekent een heuse energiebesparing, wat reflecteert in een lagere energiefactuur. Daar er minder energiebehoefte is, heeft de woning een lage tot geen CO2-uitstoot en dus een lage tot geen impact op onze leefomgeving.

Vervolgens is de woning gezonder en heeft het een hoger wooncomfort. Door het toepassen van een ventilatiesysteem is de luchtkwaliteit in de woning beter en gecontroleerder. Het huis heeft minder warmteverlies doordat het beter geïsoleerd is, waardoor de binnentemperatuur constanter blijft.

Door de klimaatproblematiek – op heden heeft wonen een aandeel van zo’n 30 % in de CO2-uitstoot – moeten we streven naar een energieneutraal vastgoedpatrimonium. De energiezuinigheid wordt hierdoor een prominentere factor in de beslissing van de huizenjagers over de aankoop van hun woning. Een energiezuinige woning geniet een toekomstgericht concept – minimaal energieverbruik, maximaal wooncomfort en een lage impact – waardoor zo’n woning voor kopers op de vastgoedmarkt aantrekkelijker is. Dit resulteert in een hogere verkoopwaarde tegenover een woning die dit concept niet of geringer geniet.

De factor energiezuinigheid bepaalt de aantrekkelijkheid van jouw woning op de vastgoedmarkt. Huizenjagers schenken hier meer aandacht aan omdat ze toekomstgericht willen kopen. Dit resulteert in een hogere verkoopwaarde.

— -

Wat maakt een woning energiezuinig?

Een recente nieuwbouwwoning of een recent gerenoveerde woning geniet sowieso van het energiezuinig concept. De overheid heeft strenge maar doeltreffende eisen die een doorgedreven energiezuinigheid verzekeren, opgelegd aan bouwers of renoveerders.

Wat een bestaande woning betreft, zijn er een aantal elementen die nagekeken moeten worden om de graad van energiezuinigheid te bepalen.

Een volledig geïsoleerde bouwschil

Als eerste en belangrijkste element is het de isolatiegraad van de woning: heeft de woning een geïsoleerd dak, geïsoleerde buitenmuren en geïsoleerde vloeren, met andere woorden een volledig geïsoleerde bouwschil? Het dak bijvoorbeeld is de grootste verliespost van warmte. Hoe beter je de woning inpakt in een isolerende mantel, hoe minder warmte er kan ontsnappen en hoe lager je verwarmingsfactuur zal zijn. Daarnaast moet de muurisolatie perfect aansluiten op de vloerisolatie, de dakisolatie en het buitenschrijnwerk. Wanneer de isolatieschil onderbroken wordt, ontstaat er een koudebrug. Via koudebruggen gaat er niet alleen warmte verloren, maar kunnen er vocht- en schimmelproblemen ontstaan door condensatie.

Een volgend element, dat ook deel uitmaakt van de bouwschil, is het buitenschrijnwerk: glas, ramen, deuren en poorten. Door te kiezen voor hoogrendementsglas (dubbel hoogrendementsglas of drievoudige beglazing) in combinatie met sterk isolerende raamprofielen en deur-/poortpanelen, beschikt de woning over hoogwaardig isolerend buitenschrijnwerk. Hierbij is de Ug-waarde een belangrijke aanduiding voor de isolerende waarde van deze bouwschilelementen. Hoe kleiner de Ug-waarde, hoe beter deze thermisch isoleren. Dubbele hoogrendementsbeglazing bijvoorbeeld heeft een Ug-waarde van 1,0 W/m²K, terwijl bij drievoudige hoogrendementsbeglazing kan de Ug-waarde oplopen tot 0,5 W/m²K.

Grondiger optimaliseren door technieken

Het laatste maar essentieel element, dat het bovenstaande aanvult om de energiezuinigheid verder en grondiger te optimaliseren, is de technieken in de woning. Deze technieken worden idealiter toegepast aan de hand van energiezuinige systemen met hernieuwbare energiebronnen.

Verwarming en warm water
Ongeveer de helft van het energieverbruik in een woning gaat naar verwarming. Door te isoleren zoals hierboven beschreven, kan de energievraag voor verwarming dertig tot veertig procent lager liggen dan voordien. Natuurlijk is er nog altijd ruimteverwarming nodig, en ook de warmte voor sanitair warm water moet nog worden opgewekt. Kies in beide gevallen voor een zo energiezuinig mogelijk verwarmingssysteem en maak ook zoveel mogelijk gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zodat de zon, de lucht, de bodem en het water je verwarmingsfactuur betalen. Er worden enkele energiezuinige oplossingen opgesomd:

  • Moderne condensatieketels op gas of stookolie werken op een laag vermogen en garanderen een continue efficiënte verbranding en stoten maar een minimum aan schadelijke gassen uit.
  • Warmtepomp: haalt energie uit de bodem, grondwater of de buitenlucht, en gebruikt die om te verwarmen of te koelen. Op die manier maak je gebruik van de gratis energie die in de natuur aanwezig is en verwarm je zeer milieuvriendelijk: er vindt geen verbranding plaats en dus komen er geen rookgassen vrij.
  • Zonneboiler: warmt het sanitair water op aan de hand van de zon. Een zonneboilerinstallatie betekent in de eerste plaats een forse besparing op je energierekening. De verwarmingsketel of het warmwatertoestel moet enkel nog bijverwarmen op het ogenblik dat er onvoldoende zonlicht is. Met een zonneboiler draag je tevens bij tot de reductie van de CO2-uitstoot van gebouwen.

Ventilatie
Ventileren is sinds de EPB-regelgeving niet alleen wettelijk verplicht. Voor onze gezondheid is het een absolute noodzaak. We brengen immers meer dan tweederde van onze tijd binnenshuis door. Door vocht en vervuilde lucht te verdrijven en frisse binnenlucht aan te zuigen - het basisprincipe van ventileren - verbetert het binnenklimaat en dus ook onze kwaliteit van leven. Systemen met warmtewisselaar zorgen er trouwens voor dat er verwarmde lucht terug naar binnen komt op koude dagen, wat positief is voor je energiefactuur.

Elektriciteit
Zonnepanelen zetten de energie van de zon om in elektriciteit. Ontdek meer hierover in onze blog Wat zijn de daken van de toekomst?.

Leuke extra's

Leuke extra’s om de woning nog verder energetisch te optimaliseren zijn:

  • Huisautomatisering: het helpt je om je energieverbruik naar beneden te halen. Met een huisautomatiseringssysteem heb je immers dag en nacht zicht op hoeveel je verbruikt. En zo verbruik je automatisch minder. Je monitort niet alleen je elektriciteitsverbruik, maar ook het gas- en waterverbruik in je woning. En heb je zonnepanelen? Dan zie je meteen ook hoeveel stroom die produceren.
  • Slimme verlichting: De goedkoopste ingreep om op je elektriciteitsverbruik te besparen, is de lampen verbeteren. Het huidig aanbod energiezuinige lampen is bijzonder uitgebreid, zowel voor compacte fluorescentielampen, ledlampen als ecohalogeenlampen. In een ruimte waar het licht wel eens ongewild blijft branden, zijn bewegingsmelders erg handige energiebespaarders. Dankzij een bewegingsmelder wordt het licht enkel aangeschakeld wanneer iemand in de kamer aanwezig is.

Advies nodig of verdere vragen?

De graad van energiezuinigheid van jouw woning, naast de ligging en de grootte en indeling, wordt een belangrijke factor voor de waardebepaling en aantrekkelijkheid op de vastgoedmarkt. Huizenjagers schenken hier meer aandacht aan omdat ze toekomstgericht kopen en klaar willen zijn voor de doelstellingen in 2050. Zeg nu zelf, een keuken in jouw droomwoning die je wat minder bevalt, is gemakkelijker aan te pakken dan een slechte score op energiezuinigheid.

EGEN helpt jou bij het kopen en verkopen van jouw energiezuinige woning en laat jouw woning opvallen in de vastgoedmarkt met zijn beste troeven, zoals de energiezuinigheid.

We ontwierpen een eenvoudig schema om na te gaan indien jij jouw woning trots futureproof kan noemen.
Is jouw woning futureproof? Laten we elkaar ontmoeten voor een goed gesprek.

Zonnepanelen op daken

Meer vragen of advies?

EGEN helpt jou graag verder. Stuur gerust jouw vraag en EGEN helpt jou met het vinden naar een oplossing.

EGEN | futureproof wonen - jouw vastgoedmakelaar voor zorgeloos kopen en verkopen van jouw energiezuinige woning. Laten we elkaar ontmoeten voor een goed gesprek en/of een vrijblijvende waardebepaling.

Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info

Voorkeuren