Negen op tien huizenjagers letten op energiezuinigheid

Negen op tien huizenjagers letten op energiezuinigheid_EGEN_vastgoedmakelaar_Brugge

Huizenjagers willen dieper in de buidel tasten voor een energiezuinigere woning. Dat blijkt uit twee recente onderzoeken.

Je kon het vrijdag 10/12/2021 in de zakenkrant De Tijd lezen dat negen op tien huizenjagers letten op de energiezuinigheid van hun toekomstige woning. Twee op de drie huizenjagers zijn zelfs bereid meer te betalen voor een woning met een betere EPC-score. Dat blijkt uit een enquête bij 1.500 Vlamingen door onze collega’s ERA. Een eerder onderzoek van KU Leuven, opgesteld in 2019 door Sven Damen, assistent professor in Finance, toonde al aan dat een lage EPC-score een positief effect heeft op de verkoopprijs van woningen.

Lees onze blog "EPC wat?" over wat het energieprestatiecertificaat is. Scroll verder en klik.

Solar panel g4e48c0eef 1920

Beide onderzoeken tonen aan dat de EPC-score een substantiële impact heeft op de verkoopprijs van woningen. Als kopers moeten kiezen tussen twee gelijkaardige woningen op een gelijkaardige ligging waarbij de ene een EPC-label A+ heeft en de andere D, zijn kopers doorgaans bereid 3 à 11 procent meer te betalen voor die eerste. Dat scheelt enorm voor de eigenaar, die op een woning van pakweg 300.000 euro tussen 10.000 en 33.000 euro meer kan behalen. Een op de zes is zelfs bereid meer dan 40.000 euro extra te betalen.

Voor 72 procent van de huizenjagers is het EPC doorslaggevend om een bod op de woning te doen. Bij de Vlamingen die al ooit een huis verkochten, heeft meer dan de helft al van het EPC gebruikgemaakt om potentiële kopers te overtuigen.

Een woning met een uitmuntende EPC-score is tot 11% meer waard. Dat verdient een woordje extra.

— Dries, vastgoedmakelaar bij EGEN

Wat doet EGEN?

De energiezuinigheid van jouw woning resulteert niet automatisch in een meerwaarde bij de verkoop. Er is expertise en goede begeleiding nodig om die duurdere prijs juist over te brengen aan de koper. Bij EGEN zijn we ons daarvan bewust. We leggen ons hier dieper op toe. We geven het de aandacht die het verdient. Sterker nog, we brengen het gepaste verhaal om de koper juist te adviseren. Zo is hij/zij bereid om die meerwaarde te betalen.

Laat jouw woning opvallen bij de juiste kopers. Futureproof wonen start hier.

Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info

Voorkeuren